Bonden som forandret verden

Flattr this!

Foto: De er trendy. De gjør flere ting på en gang.

De er trendy. De gjør flere ting på én gang.

Har du fått med deg den nye trenden? ‘Crossover’ består grovt sett i å gjøre to ting på en gang, har vi fått vite fra informert hold. Vagbladet kan, som eneste norske avis, i dag bringe den forbløffende historien om bonden som for 170 år siden oppfant denne trenden, men som aldri fikk gjennomslag for sine framtidsrettede tanker hverken her hjemme eller i USA.

Dyd av nødvendighet

Det var Knud Jonsen Bechuus, den gang 31 år gammel, som en sommerdag i 1836 fikk en lysende idé mens han satte poteter. – Tidligere hadde det gått trått med jordbruket, for vanen var å sette alle potetene på samme sted. Bechuus’ idé var å bevege seg framover i normal hastighet mens han kastet poteter ut av bøtta. Slik fikk han utnyttet en langt større del av jorda si, samtidig som han unngikk at alle potetene havnet i en haug, sier professor Bruno Tenner til Vagbladet.

– Senere videreutviklet den unge bonden «crossover», som han døpte systemet, til å omfatte alle sidene av sitt daglige virke. Slik klarte han blant annet å spise sild mens han tenkte på hvor det nye sauegjerdet burde gå, og hans kone klarte på tilsvarende måte å stoppe sokker mens hun stekte brød.

Forsprang

Dette gjorde raskt gården til den største og mest livskraftige i distriktet, men ikke alle var like velvillig innstilt til utviklingen. Noen protesterte mot framskrittet, og mente at Bechuus var en tulling. Det hjalp heller ikke noe særlig at han anskaffet seg briller med tykk innfatning, og insisterte på å drikke noe han kalte «café au lait» før han gikk ut i fjøset om morgenen. I lokalavisen fikk han rykket inn en annonse hvor det sto «Knud Jonsen Bechuus – trendanalytiker. Stikk innom for å høre hva som er hot akkurat nå!». Siden ingen skjønte hva han snakket om var imidlertid ikke annonsen gjenstand for særlig oppmerksomhet.

Bechuus, en mann langt forut for sin tid, emigrerte til slutt med barken «Emilie» til USA i 1841. Det ryktes at han skal ha drukket champagne mens han fikk skjønnhetspleie under overfarten.

Fantastiske nye verden

– Vi i trendbyråene har nå videreutviklet dette slik at vi nå er i stand til å gjøre TRE ting samtidig. Eller i hvert fall to og en halv, sier trend-anorektiker Gunn-Helen Øye mens hun samtidig klør seg i øret.

– Jasså? Hvordan fungerer dette?

– Det består enkelt forklart av at munnen renner over med dritt samtidig som vi tar i mot penger med begge hendene.

Relaterte saker:

Stressa nordmenn omfavner ny trend (VG 09.01.06)
Passasjerer med barken Emilie fra Drammen 1. juni 1841

Emneord: , , , , , , , , , , , , ,