Vil ha forbud mot Bjørn-Inge Larsen

Helsedirektøren røyker ikke. Med disse kan han ikke skrive mail eller ta telefonen når journalistene ringer heller. Vi trenger en pause nå.

I en oppsiktsvekkende undersøkelse utført av Folkehelseinstituttet unnlot folk fullstendig å svare på et ledende spørsmål om røyking, mens over 90% helt uoppfordret svarte at de godt kunne tenke seg et forbud mot at Bjørn-Inge Larsen uttaler seg i media.

Ellers er man godt fornøyd med at barn nå er livredde for foreldrenes røyking: – Dette tyder på at skremselspropagandaen, eller «visuelle virkemidler» som vi velger å kalle det, har den ønskede effekten. Foreldre skal jo ikke plage barna selv, det er det VI som skal gjøre, avslører helsedirektøren i et unødvendig klarsynt øyeblikk.

 

 

Er du en sånn en som dreper barna dine, kanskje?

Eller synes du kanskje det er greit å røyke i bilen? Dette var påstandene et representativt utvalg lungesyke, astmatikere, el-allergikere og pilates-instruktører ble bedt om å forholde seg til i spørreundersøkelsen. Samtidig som de fylte ut skjemaet ble det vist nærbilder av blødende kreftsvulster kryssklippet med gråtende barn og støyende hoste. Allikevel valgte altså de aller fleste å ignorere skjemaet, og heller fokusere på helsedirektøren.

Han er ett hundre prosent helse, den mannen

Han hoster ikke på andre mennesker, og tørker av benken på bussholdeplassen når han har sittet der. Blir han invitert i selskap hvor det kommer til å være røykere tilstede, takker han høflig nei med et lett overbærende smil. I hans verden trenger ingen å bli syke, men alle kan bli frelst hvis de forsaker sine synder og spiser frukt og grønt, trener og ellers holder seg unna alt som kan være hyggelig. For vi vil jo ikke plage barna, vil vi vel? – Kan man ikke være hjemme uten å røyke, ja så får man heller være på jobb til sent på kveld, sier helsedirektøren implisitt. Kan man ikke kjøre bil uten å røyke, vel, så får man betale noen andre for å kjøre barna til fotballtreningen. Det enkleste, hvis man på død og liv vil røyke, er kanskje å ikke se barna i det hele tatt? Ja, det vil nok være det beste for barna også, resonnerer helsedirektøren ivrig, så lenge de ikke får tobakksrøyk på seg. Kjøre mindre bil, sier du? Nei, jeg kan ikke tenke meg å gå til jobben, har du egentlig sett hvor mye dritt det er i lufta inne i byen?

Nå holder det, herr Larsen

En rekke av besvarelsene i undersøkelsen bar tydelig preg av at helsedirektørens mange utspill etterlater en litt flau smak i munnen hos deler av befolkningen. OK, sannsynligvis den delen som røyker, og de har jo en litt flau smak i munnen allikevel, og så lukter de dritt og hater barn og… unnskyld. Tilbake til saken. – Vi vil jo bare folks beste, sier Larsen mens han setter en vitaminsprøyte med den ene hånden og pusser ansiktet med sandpapir med den andre. Det er klart det ville ha vært hyggelig å rett og slett forby røyking, men det er noe med at vi tjener litt penger på det også. Og så er det jo litt morsomt, da: Forbudt på kontoret. Forbudt i bil. Forbudt på skoleområdet. Forbudt med røykerom. Hvis vi holder på lenge nok kommer vi til å få alle røykerne til å henge opp ned i trærne, minst tre kilometer fra nærmeste bolighus, fordi det er det eneste som er lov, jubler helsedirektøren. Han er heller ikke fremmed for å trappe opp krigen mot narkomane også. – Vi kan jo begynne med å forby doping, da kommer folk helt sikkert til å slutte med det. Ikke? Prøvd før, sier du? Ja vel, da forbyr vi doping i tettbygde strøk. Eller i nærheten av barn, eller i bil, eller på bussholdeplassen. Det trenger jo ikke være noen sammenheng i det vi foreslår, så lenge det gagner barna. Jøss, har du sett de lungene det er bilde av på røykpakkene? Temmelig fæle greier, hva? Vil du virkelig utsette ungene dine for noe sånt?

Hvis barna fikk bestemme ville alle blitt som ham

En annen undersøkelse viser at barn er livredde for foreldrenes røyking. I det som må være tiårets nyhetsbombe, etter år med bilder av råtne lunger, lik, morkne tenner og gusten hud på røykpakkene, kommer det nå fram at DE FLESTE BARN VIL AT FORELDRENE SKAL SLUTTE Å RØYKE. Og hvem kan vel motstå de søte små barna, som bare vil ditt eget beste? Føler du deg egentlig som en god mor eller god far? Klarer du å se helsedirektøren rett inn i øynene og si at ja, jeg tar vare på barnet mitt?

Jeg tenkte meg det. Fy skam deg. Nå kan du se den fine filmen vår, hilsen mannen med helsetrøyen.

Flattr this!

Emneord: , , , , , , , , , , , , , ,