Åpner for mindretalls-OL

Sedler (foto: Norges Bank)

Dette er 10 millioner kroner. Brenner du én sånn om dagen rekker du å svi av 30 milliarder før OL i 2022. Men du må begynne i dag – det er ingen tid å miste! Foto: Norges Bank

Valget nærmer seg med stormskritt. Nei, ikke det Stortingsfjaset om hvem som skal styre landet og sånt, men den virkelig viktige kampen for å få lov til å arrangere verdens flotteste OL i kanskje verdens flotteste by med de flotteste menneskene og de flotteste idrettsutøverne.Det er imidlertid ikke alle som føler seg 100% sikre på at byens befolkning har skjønt hvilken unik sjanse de nå har til å la resten av landet være med på å betale en skikkelig heisafest som vil sysselsette vekterfirmaer, partyfiksere, konsulenter, asfaltleggere, PC-produsenter, hotelldirektører og taxisjåfører i mange år framover.

Trenger støtte fra befolkningen

– Vi kan aldri arrangere en folkefest av dette kaliberet uten støtte fra hele landets befolkning, sier Rogne Brødlien i Norges Olympiske Positivitets-konsortium til vår journalist, mens han lager lyvekors med to langrennsski bak på ryggen. – Alle skal (være) med (på å betale), som det heter på plakatene. Skulle det allikevel mot formodning ikke bli 100% oppslutning om brenningen av seddelbunker på Rådhusplassen, åpner likevel Brødlien for å arrangere et mindretalls-OL

Styringsdyktige greier

– Her har vi hentet inspirasjon fra Stortinget, og hvordan de klarer å skru gjennom ting uten at noen egentlig får det med seg. Vi kan fint arrangere OL uten støtte i befolkningen, men da vil vi måtte basere oss på støtte fra befolkningen fra sak til sak. For eksempel ved folkeavstemninger om vi skal kjøpe inn Microsoft Surface nettbrett til journalistene som kommer, eller Dell sin fine Inspiron 10. Har du sett at den skinner veldig pent når du holder den på skrå opp mot vintersolen?

– Men dette vil jo bli forferdelig tungvint, og uten garanti for at man vil klare å ferdigstille et arrangement?

– Korrekt, derfor kan det hende at det vil være hensiktsmessig å innskrenke stemmeretten noe ved disse folkeavstemningene. For eksempel slik at bare de som stemte ja til OL i utgangspunktet får være med og bestemme. Nå har jo stemmeretten stadig utvidet seg i over hundre år, men allikevel har vi bare klart å arrangere OL én eneste gang. Kanskje må vi ofre litt av demokratiet for riktig å sette pris på godfølelsen av å ikle seg kubjeller, sitte som sild i tønne og fryse ræva av seg mens man drikker sprit fra termos og ser skattepengene fly forbi i langrennssporet, sier Brødlien.

Tar de gjerne alene i verste fall

Brødlien åpner også, i ytterste konsekvens, for å arrangere OL på egen hånd, bare han får statsgaranti. – Jeg vet jo utmerket godt hva folk vil ha, så da er det vel bare å kjøpe det? Dessuten har jeg mange venner som helt sikkert vil stille opp mot betaling, og som vil forstå at det viktigste er ikke hvor mye det koster men at man GJØR det.

Jeg kan ikke se noe empiri som skulle tilsi at et slikt OL skulle bli hverken dyrere eller dårligere enn noe som er arrangert før, avslutter Brødlien – men glemmer at grunnen til dette er at vår journalist har kastet et pledd over ham for å få ham til å tro at det er natt og slutte og snakke.

Flattr this!

Emneord: , , , , , , , , ,