Skjeletter var tidlige pendlere

"Langskip til plyndring av Orknøyene er dessverre 2 timer forsinket. Men det er gratis kaffe og lefse i teltet". Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning

«Langskip til plyndring av Orknøyene er dessverre 2 timer forsinket. Men det er gratis kaffe og lefse i teltet». Foto: Norsk institutt for kulturminneforskning

De hundre skjelettene fra 1200-tallet som ble funnet i Middelalderparken under arbeidene med Follobanen i sommer, viste seg å være de første medlemmene av den lokale pendlerforeningen. De kom seg trolig aldri til midtvintersblot, men måtte i stedet vente på utbedringer av skipsleia midt i rushtrafikken, forteller en oppglødd utgravningsleder arkeolog Kalle N. Spade til Vagbladet.

Skriftlige bevis

I gravene ble det funnet runeinskripsjoner med innhold som «Tora, varm opp suppen, båten er forsinket», «Pokkers småkonger klarer ikke å seile presis» og «Noen må gå!». Det er mye som tyder på at alle faktisk måtte gå, men at det ble gjort spredte forsøk på å sette opp buss for tog. Siden hverken buss eller tog var oppfunnet ennå måtte man imidlertid nøye seg med hest for båt, men kapasitetsproblemer gjorde allerede den gangen at mange ble stående igjen. Plyndring og voldtekt måtte dermed vente.

Kan kreve erstatning

Kommunikasjonskonsulent Harald E. Svar i NSB sier til Vagbladet at pendlernes etterkommere muligens har krav på erstatning, men at han må komme tilbake til hvordan dette skal skje. «Kanskje kan det bli aktuelt med gratis sur kaffe og strømuttak selv om de IKKE sitter i NSB Komfort, eller eventuelt TOG for tog i stedet for alt mulig annet» rekker han akkurat å si før telefonen ringer og han får beskjed om at arkeologene har satt spaden i kjøreledningen og mørklagt hele Follobanen inkludert 100 gamle skjeletter.

Flattr this!

Emneord: , , , , , ,