Svindel med utspill avslørt

Dieselbiler er bra. Nei, dårlig. Nei, bra. Etter denne ukens avsløring av at biler slipper ut diesel eller hva det nå var, har det dukket opp en ny skandale. Det viser seg at svært mange norske politikere er programmert slik at utspillene øker markant når politikeren plasseres i en test-situasjon, for eksempel en kommunevalgkamp eller et intervju med TV2 rett utenfor FN-bygningen i New York. Tidlige rykter hevdet at feilen ført og fremst gjaldt politikere produsert etter 1960, men det viser seg nå at problemet gjelder samtlige årsmodeller.

Stavende journalistikk

– Vi oppdaget dette ved en tilfeldighet under eksperimentering med såkalte

big data

, forteller politisk kommentator Bahr E. Ring. – Det er, som du ser, data som vi har blåst opp til mange, mange ganger sin egen størrelse slik at de blir lettere å forske på. Slik kan vi sammenligne utspillene til en politiker når denne ferdes fritt i samfunnet med utspillene i mer kontrollerte omgivelser, for eksempel i et TV-studio. Vi oppdaget at mengden utspill ble over 40 ganger så høy når politikeren var i en test-situasjon. Nå satser vi alt på å få utspillsnivået ned til 80% av 2003-nivå før 2030. Eller var det å fortsette i 80 år med 2030-nivået? Jeg husker ikke helt.

Tilbakekalles

Vagbladet ringer Stortinget for å høre om det kan være aktuelt å tilbakekalle enkelte politiker-modeller som følge av utspill-skandalen, men får til svar at regjeringen med SV i spissen (tror de selv, i hvert fall) nå utreder muligheten for å oppnå nullutspill gjennom å sette opp buss for diesel i utsatte områder. Og at kantina har god personalpris på utmerkede rekesmørbrød hver torsdag – det siste er såkalt betalt redaksjonelt innhold, får vi høre. Uten at vi fikk betalt for det.

Flattr this!

Emneord: , , , , , , , ,